Víztisztító Market webáruház hivatalos blogja

A tiszta víz már nem luxus!

A tiszta víz már nem luxus!

Vízkészleteink kizsákmányolása: 1 liter palackozott víz előállításához 9 liter csapvíz kell!

2016. december 15. - Víztisztító Market

vizkeszleteink_kizsakmanyolasa.jpg

Egy régebbi, de annál objektívebb dokumentumot találtunk, ami részletesen bemutatja a vízkészleteink pocséklását. 

Mindent végig jár, amit csak lehet. A gyapot gyártástól a palackozott vízen át, egészen a feleslegesen kiszivárgott vízig. 

Nagyon érdekes, ha van egy kis időtök olvassátok végig! Ez után biztosan kincsnek látod a számodra eddig alap feltételnek tűnő csapvizet!

Az online kiadványt a Magyar Természetvédők Szövetsége készítette.

Itt érhető el teljes egészében: http://www.mtvsz.hu/dynamic/vizkeszleteink_kizsakmanyolasa_2011.PDF

Kis ízelítő a könyvből:

"A palackozott víz előállítása dollármilliárdos üzletággá vált világszerte. Maga az áru – a víz – alig különbözik a kezelt csapvíztől, és nem változott sokat az üzletág indulása óta eltelt negyven évben.

Manapság hatalmas piacokat tudhat magáénak a gazdag és szegény országokban egyaránt. A palackozott víz a szabad választás, a kapitalizmus, az elfoglalt, rohanó életstílusunk szimbólumává vált.

Meglepő módon, néhány országban a vizet palackozzák, és olyan helyekre szállítják, ahol elegendő vízforrás áll rendelkezésre, és ennek komoly környezeti hatásai vannak a palackozás és a szállítás miatt. A palackozás nagy mennyiségű vizet, energiát és alapanyagokat használ el, miközben káros kibocsátásokat termel. Például 1 liter palackozott víz előállításához 9 liter víz használódik el a palackozás folyamata során.

Ha nem hasznosítjuk újra őket, akkor a műanyag palackok hulladékként óriási környezeti kárt okoznak. Ha elégetik őket, akkor fosszilis üzemanyag eredetű kén-dioxid kerül a légkörbe, ami klímaváltozást okoz. Ha szemétként a földre vagy a tengerbe kerül, akkor a napfény hatására sok kis darabra esik szét. Egy literes palack olyan kis részekre tud szétesni, hogy a kis darabkákból a Föld minden egyes tengerpartjának minden egyes mérföldjére jutna belőle egy darab.

Manapság a Csendes-óceán közepén a műanyag mennyisége hatszorosan meghaladja a felszíni plankton mennyiségét. Ezt a helyet a „Nagy Csendes Szemétfolt”-nak nevezik – és becslések szerint 3,5 millió tonna mennyiségű szemétből áll, melynek 90%-a műanyag. (A szemétfolt szinte mindent tartalmaz; a cipőktől kezdve a gyorséttermi ételtartó dobozokon át a palackok kupakjáig.) A becslések szerint minden évben 100,000 tengeri emlős és több mint egymillió tengeri madár veszti életét amiatt, hogy tévedésből a műanyagot tápláléknak nézi, és lenyeli.

A műanyag palackok használatának bizonytalan egészségügyi hatása is van az emberi szervezetre a palackok gyártásához használt vegyszerek miatt. Körülbelül 1 milliárd embernek nincs hozzáférése a tiszta vízhez. Ezért a palackozott víz létfontosságú lehet olyan helyeken, ahol a víz ritka kincs. A palackozott víz helyett számos alternatívát lehet találni, pl. hogy legyen több ivókút közterületeken, az éttermekben és bárokban lehessen ingyen csapvizet kérni, valamint az újratölthető vizes palackok használatának elterjesztése."

süti beállítások módosítása